NYHETER

Blogg

BLOGG: Laddgata, ett naturligt inslag i framtidens stad?

2017-05-12

Omställningen av transportsektorn till eldrift har genererat en uppsjö med nya begrepp som du kan slänga dig med när du vill låta modern och insatt. Det senaste av många laddord som ska in i det svenska språket är laddgata. En formell definition saknas, men en laddgata innebär kort och gott flera laddpunkter placerade tillsammans på gatumark. Främst normalladdpunkter, men även snabbladdpunkter kan finnas på en laddgata.

 

Vad är då speciellt med laddgator? Ingenting faktiskt – i alla fall inte i en internationell kontext. I de flesta städer som kan skryta med att vara progressiva i sitt arbete med att stimulera fler laddbara bilar hos stadens invånare finns detta redan, exempelvis i Amsterdam, Paris och Oslo. Syftet med laddgator är att skapa möjlighet för boende att ladda där de normalt har bilen parkerad över natten – på gatan utanför huset. Det är långt ifrån alla lägenhetsboende som har garage i källaren eller som har möjlighet att hyra garageplats i närheten (och långt ifrån alla garageägare har utrustat sina parkingeringsplatser med laddstationer). Laddgator kan också användas av bilpooler och är ett bra verktyg för storstäder som saknar övrig ytparkering där laddinfrastruktur lämpar sig. Med laddgator har kommunen ett kraftfullt verktyg att stimulera till byte från avgasbilar till laddbara bilar, antingen genom att själva etablera laddgator eller genom att erbjuda nyttjanderättsavtal.

 

Sverige har länge legat efter andra länder med implementeringen av laddgator i storstäderna, men nu börjar det hända. I Stockholm etableras nu ett stort antal laddgator. Den som är intresserad är välkommen att delta på invigningarna av E.Ons och Vattenfalls första laddgator de kommande veckorna. På den sistnämnda med undertecknad som moderator. Mer info om invigningarna samt uppgifter om hur man anmäler sig finns via länkar nedan. Sammantaget byggs nu mer än tio laddgator i Stockholm, med både normal- och snabbladdstationer. I och med detta kommer det att bli relativt tätt med snabbladdstationer i centrala Stockholm. Förutom möjligheter för boende kan detta också skapa möjligheter för yrkestrafiken – kommer vi att få se fler eldrivna taxibilar, fler eldrivna budbilar och fler elektriska hantverkarbilar nu? Kanske kan detta också på sikt innebära att Stockholms gator blir intressanta för fler bilpooler med laddbara bilar.

 

Jag ser mycket fram emot att följa hur dessa laddgator kommer att användas och om det kommer att ha avsedd stimulerande effekt. Men än mer intressant, vilken stad står på tur att få sina första laddgator efter att Stockholm nu tagit steget? Blir det Göteborg eller Malmö?

 

/ Olle Johansson, VD Power Circle

 

Länk: e.on, invigning av laddgator i Stockholm (PDF)

Länk: Anmälan till Vattenfalls invigning av Stockholms laddgator

Warning: Parameter 1 to W3_Plugin_TotalCache::ob_callback() expected to be a reference, value given in /storage/content/61/191961/powercircle.org/public_html/wp-includes/functions.php on line 3297