NYHETER

Blogg

Vi definierar svenska ladd- och elbilstermer

2014-05-26

När det kommer till laddbara fordon och dess laddning florerar det olika uttryck och ord som kan vara missvisande eller som kan skapa missförstånd. Svenska Akademins Ordlista har ännu inte definierat några svenska ord som har med laddning och laddinfrastruktur att göra och därmed är alltså inga av ordens definitioner officiella. Power Circle är elkraftbranschens intresseorganisation och ett av de ledande företagen inom e-mobility. Härmed definierar vi på Power Circle vad vi menar med de olika ord som vi använder när vi pratar laddbara fordon, laddning och laddinfrastruktur.

 

Laddstation/Laddplats
En laddstation eller laddplats är en plats där ett eller flera laddbara fordon kan ladda samtidigt. I Laddstationen finns en eller flera laddare. En eller flera parkeringsplatser samt andra faciliteter kan finnas i eller i anslutning till laddstationen. Ordet laddplats bör undvikas.

 

Laddare/Laddstolpe
En laddare är den hårdvara som tillhandahåller ström för laddning av elfordon. Laddaren kan vara antingen en normalladdare, semisnabbladdare eller en snabbladdare. En laddstolpe syftar egentligen till samma sak som laddare men används oftast i folkmun då man syftar till normalladdare. Ordet laddstolpe bör undvikas.

 

Laddpunkt
En laddpunkt är den punkt där koppling mellan det laddbara fordonet och laddaren sker. Om laddaren har en fast kabel sitter laddpunkten på den ände av kabeln som skall kopplas in i fordonet. Om laddaren inte har en fast kabel blir laddpunkten uttaget på laddaren istället. En laddare kan ha flera laddpunkter.

 

Laddbox
En enklare typ av väggmonterad laddare främst framtagen för normalladdning av laddbara fordon i hemmet eller andra icke-publika miljöer. Engelska ordet för laddbox är Wallbox, detta ord används också ibland i det svenska språket.

 

Elbil
Benämning för en bil som endast använder elmotor för framdrift. Elbilens batteri laddas från elnätet.

 

Laddhybridbil
En bil med två olika typer av motorer varav en är en elmotor. Motorerna kan arbeta parallellt eller samverka. Laddhybridbilens elmotor får ström från ett batteri som laddas externt.

 

Laddbara bilar
Samlingsnamn för elbilar och laddhybridbilar.

 

Laddbara fordon
Samlingsnamn för alla fordon som kan ladda sitt batteri externt.

 

Dessa ord och många fler förklara vi närmare i vårt projekt Laddat för kunskap som du kan läsa mer om på projektets hemsida http://www.emobility.se.

 

Mazdak Haghanipour, Projektledare, Power Circle

Warning: Parameter 1 to W3_Plugin_TotalCache::ob_callback() expected to be a reference, value given in /storage/content/61/191961/powercircle.org/public_html/wp-includes/functions.php on line 3297