NYHETER

PRESSMEDDELANDE

Elbilar ökade mer än laddhybrider i mars

2017-04-06

Under mars månad ökade beståndet av laddbara bilar i Sverige med 1 231 stycken. Totalt finns det nu 31 505 laddbara bilar. Samtidigt har den publika laddinfrastrukturen ökat till över 3 000 laddpunkter, fördelat på 874 laddstationer.

 

Ökningen i mars var ungefär i linje med den nivå som etablerats det senaste halvåret. Hittills i år har beståndet ökat med 3 393 laddbara bilar, vilket är en ökning med 53 % jämfört med första kvartalet 2016.

 

Det mest överraskande med ökningarna under månaden var att de rena elbilarna tog ett stort steg framåt. Tesla Model S ökade med 182 bilar och Nissan Leaf med 132 bilar. Bland laddhybriderna var det endast Volkswagen Passat GTE som ökade mer, med 255 bilar. Av den totala ökningen i mars på 1 231 laddbara bilar var 628 elbilar och 603 laddhybrider.

 

Samtidigt pågår en politisk kamp om vilka partier som vill ge mest medel till eldrivna bilar och utbyggnaden av laddinfrastruktur.

 

– Det är mycket glädjande att politikerna på riktigt fått upp ögonen för de fantastiska fördelar som eldrift erbjuder, och nu tävlar om vem som kan komma med ambitiösast förslag. Trots detta går regeringen fram med ett bonus-malusförslag där man sänker bonusen jämfört med utredarens och flera av remissinstansers förslag. Där får man göra om och göra rätt. Det behövs en ordentlig knuff nu, säger Olle Johansson, vd för Power Circle.

 

Under mars tog också utbyggnaden av laddinfrastruktur fart. Totalt finns nu 3 034 publika laddpunkter i Sverige, fördelat på 874 laddstationer.

 

– Det byggs mycket nu, och vi upplever ett enormt intresse för laddinfrastruktur från landsting, kommuner, fastighetsbolag, energiföretag, bostadsrättsföreningar och andra som alla verkar ha förstått att de har en roll att spela här. Samtidigt föreslås en förstärkning av Klimatklivet för att mer medel ska kunna gå till laddinfrastruktur. Det är jag positiv till, med det räcker inte bara med mer pengar. Det är också dags att se över hur laddinfrastruktur värderas inom Klimatklivet, fortsätter Olle Johansson.

 

Topplistan

De vanligaste elbilarna i Sverige är Nissan Leaf (2 511 st) samt Tesla Model S (2 357 st). Bland laddhybriderna är Mitsubishi Outlander (6 734 st) och Volkswagen Passat GTE (5 083 st) vanligast.

 

www.elbilsstatistik.se finns ytterligare information om det laddbara beståndet och laddinfrastrukturen i Sverige, inklusive grafer och andra visualiseringar av intressant statistik.

 

ELIS – Elbilen i Sverige

Power Circle publicerar varje månad utvalda delar av statistiken över beståndet av laddbara lätta fordon i Sverige. Statistiken sammanställs från en unik databas över Sveriges samtliga laddbara fordon (personbilar, lätta lastbilar och fyrhjuliga mc) och ger en mer heltäckande bild av elbilar och laddhybrider i Sverige än annan tillgänglig statistik. I databasen, som går att beställa i sin helhet, belyses bland annat olika laddstandarder, tekniska specifikationer specifika för elbilar och geografisk data för varje enskild bil, samt diverse prognoser. Informationen ger ett unikt beslutsunderlag då det kommer till uppbyggnad av lokal laddinfrastruktur, inköp av elfordon och marknadsöversikt.

 

För mer information, kontakta:

Olle Johansson, VD, Power Circle AB

+46 (0)70-791 29 62, olle.johansson@powercircle.org

 

För engångsutdrag eller abonnemang på ELIS, kontakta;

Mazdak Haghanipour, Sakkunnig elfordon & laddinfrastruktur, Power Circle AB

+46 (0)72-732 48 11, mazdak.haghanipour@powercircle.org

Warning: Parameter 1 to W3_Plugin_TotalCache::ob_callback() expected to be a reference, value given in /storage/content/61/191961/powercircle.org/public_html/wp-includes/functions.php on line 3297