Möt våra partners: H-O Enterprise

House with solar panel

Med solceller, batterier och vätgas för energilagring har Hans-Olof Nilsson i Agnesberg utanför Göteborg byggt ett hus helt fritt från elnätet. Snart tre år har gått sedan han drog ut strömmen och började driva huset helt på solens energi. Den unika framtidslösningen har lockat tusentals internationella besökare.

 

Dagen då Hans-Olof Nilsson kopplade bort strömmen från sin elleverantör minns han som igår.

– Det var den 16 mars 2015. Det var en mäktig känsla som jag aldrig glömmer, säger Hans-Olof Nilsson som driver vindkraftsföretaget H-O Enterprise, ett av partnerföretagen i Power Circle.

 

Många som hör talas om Hans-Olofs hus föreställer sig en primitiv koja, eftersom huset inte använder el från det nationella elnätet. Men det är precis tvärtom – här finns alla möjliga finesser och installationer för att kunna leva ett vanligt liv med all tänkbar komfort.

 

Och även om systemet mot förmodan skulle drabbas av en driftsstörning kan huset användas precis som vanligt i fem dygn med energi från batterilagret. Till och med familjens två elbilar laddas av solenergi via batterilagret året runt.

 

– Varje gång när jag åker hemifrån så blir jag på gott humör när jag tänker på att min bil, min kaffekokare, min tvättmaskin och alla andra elektriska prylar i hemmet drivs av solens strålar.

Första off grid-huset
Idén till huset fick Hans-Olof efter att ha lyssnat på seminarium om framtidens energisystem och smarta hus. Ingen hade tidigare byggt ett hus i norra Europa som helt och hållet drevs frånkopplat från elnätet.

 

– Att rita ett självförsörjande hus i en Powerpoint är ingen konst, den stora utmaningen är att göra verklighet av planerna. Det var det som triggade mig, säger han.

 

Hans Olof Nilsson

 

Eftersom inget liknande någonsin byggts fanns ingen helhetsexpert att fråga. Hans-Olof fick därför leva efter devisen att själv är bäste dräng, och på egen hand sätta ihop husets förnybara energisystem. Komponenterna kommer från kända leverantörer vars produkter finns på hyllan.

 

– En viktig poäng är att jag byggt husets energisystem med befintlig teknik. Min starkaste drivkraft är mitt stora intresse för teknik, förnybara energisystem och mikronät.

 

Unika lösningar för energilagring
Utöver husets södertak är fasaderna försedda med integrerade solceller i syd- och västläge. Den överskottsenergi som tillverkas under soliga sommardagar lagras i batterier, men inte ens det mycket kraftfulla batteriet på 144 kWh klarar av att lagra all energi som hans solceller producerar.

 

 

Som komplement har han därför införskaffat sig en egen bränslecellsanläggning för vätgas. I den blir överskottselen omvandlad till vätgas genom en elektrolysprocess (Power to Gas), och lagras i högtryckstankar intill huset. När de kalla och solfattiga vintermånaderna gör sitt intåg förvandlar bränslecellen vätgasen till el och värme.

 

 

– Man kan kalla det för säsongslagring, eftersom 4-5 sommarmånaders överskottsenergi från solcellerna sparas och används först till vintern. Lite som en ekorre som samlar nötter för att klarar sig innan snön kommer, förklarar Hans-Olof. Extra kul är att det att han köpt bränslecellsanläggningen av det lokala företaget Powercell som är verksamma i Göteborg.

 

Stort internationellt intresse
Sedan huset gick off-grid i mars 2015 har 1500 nyfikna gäster från när och fjärran besökt Hans-Olofs hem. Intresset är särskilt stort bland gäster från Afrika och Indonesien och många vill ha hans hjälp med att bygga förnybara energisystem drivna av solenergi med tillhörande energilagring.

 

Den stora efterfrågan på hans energisystem har gett upphov till två nya företag: Parkudden Energi AB – bolaget som integrerar själva energisystemet – och Nilsson Energy AB som Hans-Olof äger tillsammans med tre andra. Nilsson Energy AB är företaget som nu tar energisystemet ut på marknaden.

 

Även inom landets gränser har Hans-Olofs hem gett upphov till liknande projekt. I höst är han inblandad i att bygga ett likadant energisystem i ett flerfamiljshus från 70-talets miljonprogram, som ska renoveras och bli självförsörjande.

 

– Det blir en intressant utmaning. Tekniken är densamma men det krävs en annan energi- och effektanpassning för att driva ett flerfamiljshus. I framtiden kommer vi nog att få se hela villaområden med egna mikronät – försörjda av solenergi med säsongslager av energi i vätgas.

 

Text: Sofie Lundmark

 

Big Words Publishing

Nytt från våra partners