Polhemspriset till ABB-ingenjören Hans Björklund!

businessman holding an award

Civilingenjören Hans Björklund på ABB:s HVDC-enhet (högspänd likström) i Ludvika har vunnit det prestigefyllda Polhemspriset 2014 för kontroll- och skyddssystem för smarta elnät. Igår kväll fick han ta emot en prischeck på 250 000 kronor och en medalj i guld av Sveriges Ingenjörer. Prisutdelare var närings- och innovationsministern Mikael Damberg.

 

”Det är både roligt och hedrande att få detta fina pris. Samtidigt vill jag lyfta fram alla mina duktiga kollegor inom ABB. Det här är en laginsats”, säger Hans Björklund, som har arbetat på ABB sedan 1974 efter studierna på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. ”Vi arbetar med elkraftöverföring och för att överföra mer kraft på samma linjer eller göra det med lägre förluster behövs det styrning. Jag jobbar med styrsystemet till överföringarna och har haft bra kollegor att testa mina idéer på och chefer som stöttat mig. Det krävs ett team av duktiga personer för att åstadkomma det vi gjort”.

 

Sveriges Ingenjörer skriver bland annat att ”Hans Björklunds innovativa lösningar har blivit stora kommersiella framgångar och är viktiga faktorer för ABB:s internationellt ledande roll inom elkraft, såväl marknadsmässigt som teknologiskt.” Motiveringen till Polhemspriset avslutas med orden: ”Pristagaren har gjort en betydande insats för att utveckla smarta, effektiva energisystem, något som är en viktig förutsättning för en hållbar samhällsutveckling”.

 

”Polhemspriset är den finaste utmärkelsen en svensk ingenjör kan få och vi på ABB är oerhört hedrade och mycket glada över att Hans Björklund tilldelats detta ärofyllda pris”, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige, som deltog under ceremonin. ”Vi inom ABB-koncernen tror mycket på innovation och satsar stort på detta. Därför känns det väldigt bra att Hans uppmärksammas. När mikrodatorerna började vinna mark på 1970-talet var Hans Björklund snabb med att se potentialen i dem och hur de kunde användas inom kraftelektronik”.

 

ABB:s kontroll- och skyddssystem för elnät heter MACH och är en förkortning av Modular Advanced Control for HVDC. Det används för att styra strömmen i enskilda kraftlinjer och kraftnät och är en förutsättning för framtidens så kallade ”smarta elnät”. Ett avancerat kontroll- och skyddssystem krävs bland annat för att det ska vara möjligt att bygga stora tillförlitliga kraftöverföringar för högspänd likström. Sådana överföringar behövs för att kunna ta tillvara förnybar energi i stor skala. Nu används även MACH till växelström, för så kallade FACTS-system (Flexible AC Transmission Systems).

 

Polhemspriset är Sveriges äldsta och finaste teknikpris och delades ut på kvällen den 18 november vid den stora Polhemsfesten, som fackförbundet och intresseorganisationen Sveriges Ingenjörer arrangerade i det nybyggda Nod i Kista Science-området i Stockholm. Det delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig. Den ska även vara uthålligt miljövänlig.

 

Priset delades ut första gången 1878. Nominerade till Polhemspriset 2014, förutom Hans Björklund, var Mats Danielsson, skaparen av den nya lågstrålande och säkrare mammografin, samt Mikael Eriksson för forskningsanläggningen MAX-lab i Lund.

 

Två ABB:are har tidigare erhållit priset – Harry Frank 1990 för tyristorstyrd shuntkompensering och Gunnar Asplund 1999 för HVDC Light, ett totalt nytt koncept för elektrisk transmission.

 

Snabbfakta Polhemspriset
Instiftat 1876 till minne av Sveriges store uppfinnare Christopher Polhem (1661-1751). Bland tidigare pristagare märks Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet, Ove Fernö för rökavvänjningsmedlet Nicorette, Håkan Lans för GPS, Laila Ohlgren för ”gröna knappen” på mobiltelefoner och Petra Wadström för vattenrenaren Solvatten. Hittills har 57 personer tilldelats Polhemspriset.

 

Fylligare fakta, intervjuer, bilder och filmer finns på www.polhemspriset.se

 

 

Bild: ABB Sverige

Källa: ABB Sverige 

 

Nytt från våra partners