Falu Energi & Vatten storsatsar på elbilsladdning

Blue car being charged

Nu tar Falu Energi & Vatten nästa steg inom elbilsladdning och inleder en storskalig utbyggnad av laddstationer i hela kommunen. De nya laddstationerna blir snabbare, säkrare och dessutom uppkopplade så att elbilister kan se på en app var det finns lediga laddare.

 

– De första laddstolparna som vi installerade för fem år sen har blivit föråldrade och slitna. Nu ställs dessutom helt andra krav på laddinfrastrukturen, både vad gäller hastighet på laddningen, säkerhet för kunden och inte minst tillgänglighet för den som kommer till en laddstation med tomt batteri och behöver ladda. Dessutom ser vi att elbilsförsäljningen har tagit ordentlig fart och våra befintliga laddstationer är allt oftare upptagna. Så det finns ett bra och växande underlag med fordon som behöver laddas, säger Daniel Asplund som ansvarar för projektet.

 

De nya laddstationerna anpassas efter den EU-standard som ska gälla för all laddinfrastruktur från 2016. Det innebär att de normala laddstolparna har dubbla trefasuttag med upp till 32 A strömstyrka per fas och kan ladda en elbil med motsvarande 100 km räckvidd på en timme. Sådana laddare kommer först att ersätta de gamla laddstolparna och kompletteras med fler vid Postenparkeringen och utanför Åhléns. Dessutom kommer dessa laddare installeras på flera nya platser, t.ex. på Lugnet och vid det nya resecentret.

 

DSC_0384

foto: Falu Energi & Vatten / Henrik Hansson

 

Utöver de normala laddstolparna kommer även ett antal nya snabbladdningsstationer, liknande den befintliga vid ICA Maxi, att byggas. Med en sådan kan man fylla sin bil med 100 km räckvidd på 15 minuter.

 

– Enviken blir först med att få en snabbladdare utanför centrala Falun, där pågår redan bygget. Men även i andra orter som Bjursås och Svärdsjö planerar för snabbladdningsstationer. Elbilen är perfekt som landsbygds- och pendlarbil eftersom drivmedelskostnaden per mil är så otroligt liten. Merparten av all laddning kommer att ske vid hemmet, men med snabbladdningsstationer utspridda i hela kommunen ger vi elbilisterna en ökad trygghet att nå sina resmål, säger Daniel Asplund.

 

Den el som matar Falu Energi & Vattens laddstationer kommer från företagets lokala och helt förnyelsebara kraftproduktion. Sedan snabbladdaren vid ICA Maxi invigdes har den laddat elbilar med 3 800 kWh vilket räcker till ungefär 2500 elbilsmil. Hade samma sträcka körts med en typisk miljödieselbil, kan man säga att snabbladdaren har ersatt ca 1100 liter diesel och 3 ton koldioxidutsläpp.

 

– Vi tror bestämt på el som framtidens drivmedel och använder redan elbilar inom alla våra verksamheter. Energin är lokalproducerad, helt ren och dessutom kommer den från oändliga källor som sol, vind, vatten och biobränsle. När vi nu bygger ut infrastrukturen med laddstationer tar vi ännu ett steg i omställningen mot ett hållbart och fossilfritt samhälle, där vårt fina energisystem och framtidens transportsystem möts, avslutar Daniel Asplund.

 

DSC_0396

foto: Falu Energi & Vatten / Henrik Hansson

 

Falu Energi & Vatten AB är ett av Power Circle ca 50 partnerföretag och är Faluns kommunalägda energibolag med ansvar för el, elnät, fjärrvärme, fjärrkyla, kraftproduktion, stadsnät, återvinning samt vatten och avlopp.  Genom stora satsningar har de satt Falun på kartan. Bland annat har de vunnit pris för världens bästa energisystem! Kolla in Power Circles andra partnerföretag här.

 

För mer information:

Daniel Asplund, projektledare Falu Energi & Vatten, [email protected], 023-77 46 19, www.fev.se

Nytt från våra partners