Möt våra partners: Chargestorm

Varför är ni med i power circle?

IMG_4133

citat_ny

Chargestorm vill möjliggöra fler elbilar


I dag finns drygt 30 000 registrerade elbilar i Sverige – och fler ska det bli. Men med det ökade utbudet ökar också behovet av effektfördelare som gör det möjligt att ladda många elbilar samtidigt, utan att säkringar löser ut. Det har Norrköpingsbaserade Chargestorm lösningen på.

 

– När vi grundade Chargestorm för åtta år sedan fanns det bara fyra nyregistrerade elbilar i Sverige. Utmaningarna kring laddning och laddinfrastruktur har växt i takt med att fler elbilar rullar på Sveriges gator, säger Chargestorms vd Patrik Lindergren, vars starkaste drivkraft är att kombinera avancerad teknik med möjligheten att förbättra miljön och klimatet. Och där är elbilen så klart en favoritprodukt.
– Under mina åtta år på Chargestorm har jag faktiskt hört många argument MOT elbilar. Men det finns nog inte ett enda av dem som jag inte kan bemöta. För att tillverka en liter bensin eller diesel går det åt 4 kilowattimmar el, utöver själva bensinen. Då är det ju mycket mer effektivt att stoppa elen direkt i bilen, säger Patrik.

Patrik Lindergren
Lastbalanserare fördelar effekten
Fler elbilar på vägarna förutsätter en fungerande laddinfrastruktur. Precis som ju mobilnätet inte är konstruerat för att alla ska ringa samtidigt så är inte heller elnätet optimerat för att ladda en stor mängd elbilar på samma gång.
– När flera elbilar behöver laddas samtidigt finns risk för överlast i det lokala elnätet. Med en så kallad Grid Controller, en lastbalanserare, kommer det aldrig att ske. Vår lastbalanserare gör det möjligt att ladda upp till åtta gånger fler bilar på samma plats. Om den känner av en överbelastning kan den sänka effekten i laddstationerna för att garantera att den verksamhetskritiska utrustningen inte får strömavbrott.
Arbetsplatser är ett typiskt ställe där bilarna kommer till parkeringen vid ungefär samma tidpunkt. Det innebär att många bilar behöver laddas samtidigt, särskilt när företag väljer att byta ut hela sin fordonspark mot elbilar.
– Utan ett smart system som talar om hur effekten ska fördelas i garaget eller på parkeringen så kommer säkringarna att gå, säger Patrik.

 

Egen utveckling och produktion
Chargestorms Grid Controller är långt ifrån den enda smarta lösningen i sortimentet. Patrik berättar också om den molnbaserade webbportalen som innehåller applikationer för aktörer inom elfordonsladdning.
– I portalen är det möjligt att bland annat visa realtidsinformation kring laddstatusen för varje laddstation, övervaka säkringar, hantera användare via RFID-autentisering samt administrera betalningar via sms och appar i mobilen.
Alla Chargestorms produkter utvecklas och produceras i egen regi. Med det finns många fördelar, bland annat har de full kontroll över hela tillverkningsprocessen.
– Eftersom vi både utvecklar och tillverkar själva kan vi snabbt göra förändringar och leverera nya funktioner till marknaden. Det ökar vår innovationstakt samtidigt som vi ständigt driver teknikutvecklingen framåt, avslutar Patrik.

 
box
Text: Nanna Brickman,

Big Words Publishing

Nytt från våra partners