Möt våra partners: Enoro lär känna de nya kunderna

Electric Vehicle Offensive Final Seminar

Mjukvaruföretaget Enoro hjälper elmarknadens största spelare att lära känna sina kunder bättre så att de kan börja tänka utanför kilowattimme-boxen.

 

– Frågar du ett elbolag vilka deras kunder är kommer du troligtvis att få ett suddigt svar. Vi vill vara desto mer specifika. Vi kan berätta vad elbolagens kunder spenderar el på, hur och när de gör det, och hur det relaterar till andra faktorer, till exempel var de bor.

 

Det säger Edgeir Aksnes, EVP inom Business Development på mjukvarubolaget Enoro. Enoro har under de senaste 20 åren utvecklat mjukvarutjänster till några av Nordens största aktörer på energimarknaden, till exempel Fortum och E.ON, och finns i tolv länder. I dag är en av företagets kärnverksamheter något som Edgeir ser som ett framtida måste för elmarknadsaktörer: faktabaserad kundanalys.

 

– På en marknad som är beroende av att kunna förutspå framtida konsumtion – vare sig det gäller nästa timme eller nästa månad – har det funnits överraskande lite kundbeteendeanalys som är baserad på faktisk användardata. Här kommer Enoro in. Vi omvandlar bits och bytes till faktiska användarprofiler som berättar hur våra kunders kunder ser ut.

 

Tänk utanför boxen

Varför är det nödvändigt för de stora elaktörerna att analysera elkonsumtionen hos slutkunderna? Edgeir Aksnes nämner två särskilt viktiga skäl.

 

– Dels kan du förbättra dina inkomster genom att förutspå elanvändarnas konsumtionsmönster; vet du hur mycket el de kommer att konsumera blir din egen produktions- eller inköpsplanering mer träffsäker. Och dels är det en fråga om produktutveckling. Genom att lära känna dina kunder och deras vanor kan du möta upp med nya produkter och erbjudanden som passar dem bättre.

 

Inom produktutvecklingen finns enligt Edger Aksnes extra mycket potential. Trots att energimarknaden är i konstant utveckling anser han att elproducenter länge har erbjudit sina kunder en och samma produkt: kilowattimmar. Med Enoros teknik, som gör det möjligt att profilera kunders elanvändning, är det dags att tänka om.

 

 

– Kilowattimmar har funnits på min elmätare och min elräkning hela livet. De är varken spännande eller skräddarsydda för mig som kund, så erbjud mig något annat. Erbjud mig 21 graders värme hemma, året runt, till ett fast pris. Eller sex månaders belysning. När du har en tydlig profil av dina kunder har du plötsligt möjligheten att tänka om hela ditt produkterbjudande.

 

En spännande tid

Edgeir Aksnes tror att elindustrins nästa decennium kommer att bjuda på större förändringar än vi har sett under de senaste hundra åren, och att kundbeteendeanalysen bara kommer att bli viktigare.

 

– Vi lever i en spännande tid för energifrågor. Elkonsumenter sätter solpaneler på taket och blir även elproducenter; vi skördar stora framgångar inom jakten på förnybar energi; och allt från smarta elnät till smarta kylskåp börjar ta plats i våra hem. Vi kan inte förutspå exakt vad nästa stora revolution kommer att bli, men en sak är säker för den som vill vara först på bollen: Du måste känna dina kunder.

 

Nytt från våra partners