Möt våra partners: Eways

Electric vehicle charging

”Vi jobbar på uppdrag av kommande generationer”

 

Som oberoende laddoperatör hjälper Eways sina kunder att hitta helhetslösningar för laddstationer – hemma, på arbetsplatsen och publikt. Målet är att göra det lättare för alla att köra elbil.
För Niclas Sahlgren är en välfungerande infrastruktur för elbilsladdning ett måste i framtidens fossilfria samhälle. Det har snart gått tre år sedan Niclas startade Eways och drivkraften är nu, precis som då, att bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle.

 


Niclas Sahlgren, VD och grundare Eways

 

– Jag gav mig in i det här när jag började förstå att eldrivna fordon inte är en fluga utan början på en stor samhällsomvandling. Problemet med fossilbilarnas nedsmutsning av atmosfären är stort och tiden är knapp. Därför finns Eways, så att framtida generationer ska slippa den miljöförstöring som fossila bilar står för, säger Niclas.

 

 

Den största förändringen som Niclas har sett sedan han startade Eways 2015 är att fler har insett hur en fossilfri fordonsflotta skulle kunna fungera.
– Mognaden i samhället har gått upp, men fortfarande är marknaden ganska liten. De närmaste tio åren tror jag att vi kan vänta oss en enorm boom.

 

Från idé till driftsättning

Att lägga örat mot rälsen och lyssna efter vart marknaden är på väg är en viktig del i Eways arbete. Utöver det handlar mycket om att investera i plattformen och säkerställa att den kan hantera en större mängd kunder.

 

– Som oberoende laddoperatör hjälper vi våra kunder genom hela processen, från idén om att kunna ladda elbilar hela vägen till driftsättning och övervakning av laddstationer. Därefter hjälper vi till med nedmontering och återvinning, säger Niclas.

 

Många av frågorna som Eways får från kunder som ska installera laddare i offentlig miljögäller olika typer av betallösningar. Att kunna ta betalt för laddning är en förutsättning för att många ska vilja investera i laddinfrastruktur.

 

– Därför erbjuder vi smarta laddstationer där alla som vill ladda kan göra det genom ett laddkort. Med hjälp av det unika numret på laddkortet kan den som vill ladda sin elbil teckna ett fastpris- eller rörligt abonnemang hos oss via internet.

 

”Elbilen är till för alla”

En av fördomarna mot elbilar är att det är en storstadsbil. Det beror delvis på att elbilen fortfarande är dyr och att räckvidden är relativt kort. Men det är ett övergående problem, menar Niclas.

 

– Att klara av räckvidden är inga problem för dem som har en laddare hemma, där bilen står parkerad mesta delen av tiden. Även om du pendlar tio mil enkel väg till jobbet varje dag så fungerar det redan idag. Kan du dessutom ladda när du står parkerad med bilen på jobbet så är räckvidden inget bekymmer. Elbilen är till för alla, säger Niclas.

 

Niclas berättar att mycket pekar på att elbilen kommer att bli billigare än en fossilbil, sett över hela livslängden.

 

– När teknologin har utvecklats ännu mer så kommer det att finnas väldigt basala bilar som inte kräver så mycket service och underhåll. För att få upp volymen av elbilarna hoppas jag att politikerna fortsätter premiera det som är miljövettigt och börjar ta ansvar för skrotning av gamla fossilbilar.

 

 

Detta reportage är del av en serie där Power Circles partnerföretag, ett i taget, lyfter framtidsfrågor och ger en inblick i sin verksamhet.

 

Text: Big Words Publishing
Bild: Eways

Nytt från våra partners