Möt våra partners: Garo löser energilagringsgåtan

House with solar panel

En svensk villa med solceller på taket kan ge 7 000-8 000 kWh el per år. Det är nog för att köra två varv runt jorden i en elbil – men bara om all energi kan användas. Hur vi möjliggör det är en av nötterna som elmaterialtillverkaren Garo ska knäcka under 2016.

 

 Reine Lönn är försäljningschef på Garo System, en verksamhet specialiserad på smarta nätsystem, laddinfrastruktur och solenergi. En av knäckfrågorna på området har länge varit hur man kan utnyttja all den energi som förnyelsebara energikällor producerar, även den som skapas vid produktionstoppar.

 

– Trots att frågan om energilagring har varit aktuell sedan 1800-talet är lagringsmöjligheterna fortfarande väldigt torftiga. Det blir särskilt tydligt med exempelvis solenergi som har naturliga produktionstoppar, och under åren har mycket grön el gått förlorad. Men nu har vi utvecklat ett koncept som kommer att förändra detta för de smarta hemmen, säger Reine Lönn.

 

Citat_Garo

 

Demolansering till hösten
Kärnan i den nya tjänsten, som är utformad för kunder som producerar egen el via solceller, är en innovativ teknik för lokal energilagring. Kombinerad med en annan av Garos tjänster, lastbalansering, ska användaren kunna utnyttja all den el som hushållet producerar.
– Lastbalansering är en viktig del av konceptet. Den möjliggör en reglering av olika förbrukares elanvändning i hemmet, till exempel hur mycket laddning som går till elbilen, och skapar på så sätt en balanserad elförbrukning under dygnet. Användaren av vår lastbalanseringstjänst kan antingen låta huset göra jobbet eller styra regleringen själv, exempelvis via sin mobil.
Av konkurrensskäl kan Garo inte avslöja de tekniska detaljerna bakom sitt nya energilagringskoncept. Den som vill veta mer får hålla ögonen öppna i höst då demoprodukten kommer att presenteras för branschen.
– Drygt ett halvår senare ska den kommersiella produkten vara klar att lanseras på marknaden, säger Reine Lönn.

 

Kommentar_Garo

 

Kort om Garo

Garo utvecklar och tillverkar innovativa produkter och system för elinstallationsmarknaden. Slutkunderna är främst elgrossister som Rexel, Ahlsell och Elektroskandia. Omsättningen för 2015 ligger på 550 miljoner kronor.
Garo har drygt 260 medarbetare och hjärtat i Gnosjö. I Sverige har bolaget två dotterbolag, Garo Montage och ElFlex och, som specialiserar sig på tillfällig el respektive kundanpassade elcentraler och ställverk.
Efter att ha varit en privatägd koncern sedan 1939 noterades Garo på Stockholmsbörsen nu i mars.

Nytt från våra partners