Möt våra partners: Gävle Energi

Att ett energibolag enbart levererar el och värme är historia. Smarta funktionslösningar står för dörren när Gävle Energi tar sig an framtiden, med utmaningar som bland annat handlar om att ta laddinfrastrukturen till nästa nivå.

 

Energitjänster är Gävle Energis nyaste affärsområde. Hit hör kundnära lösningar som gör det möjligt för kunder att bland annat producera egen el och koppla upp sin fjärrvärmecentral.

 

– Många av våra tjänster har vi byggt upp tillsammans med våra kunder. En del vill till exempel inte själva investera i en solcellsanläggning. Då har vi skapat en lösning som går ut på att vi äger anläggningen och kunden hyr den av oss via ett tjänsteavtal, berättar Anders Holmsten på Gävle Energi.

 

De närmaste åren spår Anders att elbilar tillsammans med gasbilslösningar kommer att fortsätta att öka till antalet. För det krävs en utbyggd laddinfrastruktur, där den största delen av laddningen kommer att ske där elbilsförarna bor. I mars lanserade Gävle Energi därför en laddlösning som gör att kunderna kan ladda elbilen hemma, oavsett om man bor i lägenhet eller villa.

 

– Vår nya laddbox är anpassad både för elbilar och hybrider, berättar Anders. Den laddar snabbare än med ett vanligt eluttag, kommunicerar över wifi och går att styra via en app.

 

140 nya laddstolpar

Gävle ligger i framkant vad gäller elbilsladdning i Sverige. Förra året kammade staden hem priset Laddguldet, som Sveriges bästa elbilskommun. Innan årsskiftet invigdes 140 nya centrala laddstolpar i syfte att utöka möjligheterna för fler att välja elbil som alternativ till en fossildriven bil.

 

Bild: Gävle Kommun vinnare av Laddguldet 2017, Anders Holmsten, Gävle Energi tar emot priset.

 

– Nästa steg blir att utveckla en betallösning där kunderna kan betala för sin elbilstankning. Det projektet genomför vi tillsammans med stadens parkeringsbolag som redan har en app för parkering. Där behöver vi inte bygga upp en helt ny lösning utan det går att göra mycket med det som redan finns. Vårt mål är att det alltid ska bli så enkelt som möjligt för våra kunder, säger Anders.

 

I Gävle har man satsat på elbilar på allvar sedan 2009. Då var Gävle Energi, tillsammans med en rad andra aktörer, däribland Power Circle, med i ett projekt kallat Shopping Circle. Det gick ut på att låta 20 familjer prova elbilar i vardagen under två års tid. I samband med det hade man runt om i kommunen satt upp offentliga laddstationer vid bland annat mataffärer och köpcentrum.

 

– Resultatet av Shopping Circle har lagt grunden för den laddinfrastruktur vi har i Gävle i dag, säger Anders.

 

 

Detta reportage är del av en serie där Power Circles partnerföretag, ett i taget, lyfter framtidsfrågor och ger en inblick i sin verksamhet.

Text: Big Words Publishing

Nytt från våra partners