Möt våra partners: NIBE sänker elkostnader med smarta värmepumpar

Uppvärmningen står för en stor del av hushållens totala elkonsumtion och värmepumpar ger en stor möjlighet till energibesparing. NIBE:s smarta värmepumpar kan dessutom anpassa sin energianvändning till när elpriset är som lägst.
2012 var ett spännande år för den svenska värmebranschen. Samtidigt som elleverantörerna fick kravet att erbjuda sina kunder timprisbaserade elavtal utvecklade företaget NIBE Energy Systems en molntjänst, NIBE Uplink™, för sina värmepumpar.
– Och tre år senare kan våra användares värmepumpar hitta det billigaste elpriset för det kommande dygnet och anpassa sig efter det. Det blir både billigare för användaren och mer miljövänligt, säger Andreas Johnsson, produktchef för bergvärmepumpar på NIBE.

 

Miljövänligt är billigt
Hur gick detta till? I och med att NIBE gav möjlighet att koppla upp merparten av sina värmepumpar mot nätet förbättrades funktionaliteten på flera sätt. Användare kan i dag styra och övervaka värmepumpen via mobilen, de får e-post vid driftstörningar och de kan uppdatera värmepumpens programvara. En av de senare funktionaliteterna som har lagts in är Smart Price Adaption, för kunder med timprisavtal hos sin elleverantör.
– Varje dag vid en särskild tid skickar den nordiska elhandelsbörsen ut SPOT-priserna för el under de kommande 24 timmarna. Vår tjänst Smart Price Adaption drar nytta av detta och ser till att anpassa värmepumpens energianvändning till timmarna där elen kommer att kosta minst, säger Andreas Johnsson.
När elåtgången är som högst på dygnet behöver elleverantörerna ofta toppa upp med inköp av miljökrävande el. Därför är det inte bara en kostnadsbesparing att köpa el när efterfrågan är som lägst på dygnet, utan även en vinst för miljön.
– Samhället vill producera mer förnybar el. Men den är svåratt lagra och ändå ska industrin gå igång måndag morgon; då är det svårt att täcka upp behovet med enbart grön el. Med Smart Price Adaption minskar man trycket på den miljökrävande elen och ökar förbrukningen av förnybar energi.

 

Grönt, gult eller rött pris
Allt det här sker utan att användaren märker av det. Eftersom värmepumpen har lärt sig hur varmt det ska vara i hushållet och hur mycket tid som brukar spenderas i duschen, vet den precis hur mycket – eller hur lite – energi som krävs utan att göra avkall på hushållets komfort.
– Men vill användaren gå steget längre kan de också ta en snabb titt på värmepumpen; där finns en display med ikoner i grönt, gult eller rött beroende på vad elpriset är just då. Utefter det kan man göra ytterligare val som kan påverka elräkningen. Varför inte sätta på tvättmaskinen när elpriset är som lägst?

 

 

 

Om NIBE

NIBE grundades 1952 är idag en global koncern med verksamhet och försäljning i fem världsdelar. Huvudkontoret ligger i Markaryd i sydvästra Småland. Nettoomsättningen var 2014 drygt 11 miljarder kronor och antalet anställda var över 10 000. Affärsområdet NIBE Energy Systems, som tillverkar och säljer produkter för uppvärmning, kylning, värmeåtervinning och beredning av varmvatten, svarade 2014 för nästan 60 procent av koncernens nettoomsättning och hade drygt 3 000 anställda.

Nytt från våra partners