Med rötter i Gävle producerar Nilar energilager för industrier, fastigheter, hushåll och laddning av elfordon. För att uppnå bästa möjliga kapacitet bygger de dessutom sina egna battericeller – istället för att importera dem. Genom ett forskningssamarbete har Nilar nu utvecklat en metod för att flerdubbla livslängden på sina batterier vilket markant sänker kostnaden.
I takt med att användningen av förnybara energikällor ökar i Sverige så ökar också behovet av avancerade batterilager. År 2001 grundades Nilar av Lars Fredriksson, i grunden som ett forskningsprojekt som kom att bli något större. Forskningen gav nämligen flera insikter, bland annat att platta battericeller är mer effektiva än cylindriska.
– Lågt internt motstånd, hög effektivitet och modularitet är några av fördelarna med platta celler. De kan dessutom staplas på varandra för att uppnå en hög energitäthet, berättar Nilars VD Marcus Wigren.
Ett annat av forskningsprojektets resultat visade på fördelarna med Nickel-metallhydrid, som Nilar använt i sina batterier sedan bolaget grundades.
– Med hög brandsäkerhet, låg kostnad och en lång livslängd är Nickel-metallhydrid idealiskt för stationära energi- och effektlager. Till skillnad från litiumbatterier är batterier tillverkade av Nickel-metallhydrid redan idag också helt återvinningsbara, förklarar Marcus Wigren.
Forskning har fortsatt varit en stor och viktig del av Nilars verksamhet. Genom ett nära samarbete med ledande forskare från Stockholms universitet har Nilar nu utvecklat en metod för att flerdubbla livslängden och öka energiomsättningen på sina batterier. Batterier tillverkade av Nickel-metallhydrid åldras genom att den vattenbaserade elektrolyten, som förbinder plus- och minuselektroderna i batteriet, långsamt förbrukas. Genom att successivt tillsätta syrgas bildas ny elektrolyt som ersätter den förlorade. Bolaget planerar att redan i år lansera batterier med den unika teknologin som ökar livslängden och markant sänker kostnaden per levererad kWh.
– Vår nya teknologi ger en revolutionerande möjlighet att fylla på med liv i ett redan befintligt batteri. Detta är ett stort steg framåt mot ett fossilfritt och hållbart samhälle, säger Marcus Wigren.
Kapar energitoppar
Med forskningsresultaten som utgångspunkt tillverkar Nilar i dag allt från battericeller och styrelektronik till energi- och effektlager. Lösningarna är modulära och kan dimensioneras såväl för elnätet som för privata hushåll.
– I Sverige används våra batterilager bland annat av ett kommunalt bostadsbolag som satsar på solpaneler. Förutom att lagra energi från solpanelerna kan energilagret också balansera elförbrukningen och kapa dyra toppar när det krävs extra mycket energi i fastigheterna. När hyresgästerna börjar laga middag och energiförbrukningen skjuter i höjden på kvällen kan energilager avlasta elnätet, förklarar Marcus.
Nilars modulära batterisystem har också gått på export. Ett exempel är ett nybyggt shoppingcenter i Grosseto, Italien, som är utrustat med solpaneler. Här lagras cirka 20 procent av kapaciteten i batterisystem från Nilar och används sedan i första hand till att ladda kundernas elfordon.
– Sammantaget har satsningen i Grosseto inneburit en 75-procentig minskning av energianvändningen för shoppingcentret, samtidigt som användningen av förnybar energi har ökat med 50 procent.
Varför är ni med i Power Circle?
– Att vara med i Power Circle ger oss möjligheten att vara uppdaterade på vad som händer i vår omvärld och ta del av förändringsprocesser. Via Power Circle får vi direkt och indirekt insyn i branschens framtida utmaningar och möjligheter – samt chansen att delta i en mängd intressanta projekt, säger Marcus.
Detta reportage är del av en serie där Power Circles partnerföretag, ett i taget, lyfter framtidsfrågor och ger en inblick i sin verksamhet.
Text: Big Words Publishing