Så ska Mälarenergi bli framtidens energibolag

I juni klubbade Mälarenergi igenom sin strategiska plan för 2015-2019. Den tar avstamp i scenarier för hur Sveriges energimarknad kommer att se ut 2018, 2023 och 2028. Konsolidering, elbilar och lokal elproduktion är några av sakerna de ser i kristallkulan.

 

– Hur ser omvärlden ut år 2028, hur förändras vår roll med den och vad ska vi fokusera på? Det är frågorna vi ställt oss och som ligger till grund för vår strategiska plan, berättar Magnus Hemmingsson, vd för Mälarenergi.

 

Efter 20 år i energibranschen, bland annat på Vattenfall, ABB och som vd på Swedpower, har Magnus Hemmingsson erfarenheten som krävs för att kunna blicka två decennier framåt. Han tog över Mälarenergi 1 april och ska nu leda Västerås kommunala energibolag in i framtiden.

 

– Det är en bred strategi som bland annat innebär att vi kommer att utveckla vår närvaro i Mälardalen. Och vi kommer att göra det med mer fossilfri kraft – förnybar energi är så klart ett högt prioriterat område.

 

Mälarenergi ställde sig tidigt i processen frågan om målet var att bli fossiloberoende, CO2-netrala eller klimatneutrala, och bestämde sig för att göra ett grundligt miljöbokslut för 2013 – för att se var man stod. Konsultbyrån Profus resultat var uppmuntrande, Mälarenergi var redan ett klimatneutralt energibolag. Men Magnus Hemmingsson och Mälarenergi var inte nöjda för det.

 

– I höst inviger vi block sex i vårt kraftvärmeverk och det kommer att göra det möjligt för oss att ytterligare minska behovet av kol och torv. Insatser som dessa kommer att prägla Mälarenergi under de närmaste 15 åren.

 

Lokal elproduktion allt vanligare

En annan sak som kommer att prägla Mälarenergi, och energibranschen i stort, är konsolideringar.

 

– Vi ser att små kommunala bolag kommer att få svårare att upprätthålla sin soliditet. Det krävs mycket underhåll och återinvesteringar och det kräver större likvider. Vi kommer att få se en konsolidering på marknaden och vi har till exempel nyligen köpt Surahammars fjärrvärmenät.

 

Lokal energiproduktion och lagring i elbilsbatterier är också en verklighet som energibolagen måste anpassa sig till. Magnus Hemmingsson säger att det är en utveckling man välkomnar.

 

– Det är ett steg i rätt riktning mot ett Sverige där all energi är förnybar. Och som energibolag tror vi att vi kan vara en del i den här utvecklingen. Genom samarbetspartners kan vi redan i dag erbjuda våra konsumenter att köpa till exempel solceller genom oss. Energimarknaden kommer kanske inte att förändras i grunden, men mycket kommer
att hända och vi är förberedda.

 


Text: Gustaf Brickman, Big Words Publishing

 

Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Nytt från våra partners