Rapporten Hur kan lokal flexibilitet få rum att utvecklas? sammanfattar slutsatserna från det tvärvetenskapliga projektet UppFlex. Den lyfter fram metoder för att frigöra flexibilitet, samt drivkrafter och hinder hos flexibilitetsleverantörer – och pekar på god potential för lönsamhet på lokala och nationella flexibilitetsmarknader.
Sedan ett antal år tillbaka har flera regioner i Sverige kapacitetsbrist i sina elnät. Detta problem grundar sig i olika faktorer – såsom ökad efterfrågan på eleffekt, förändrade mönster för lokal elproduktion, förändrade beteenden och användningsmönster hos kunder, och behov av upprustning av överliggande nät. I projektet UppFlex har deltagarna Vattenfall Eldistribution, STUNS, Uppsala kommun, Uppsala universitet och Power Circle undersökt erfarenhet av och potential för att hantera frigöra lokal flexibilitet.
– Bland projektets resultat framträder ett stort intresse bland potentiella flexibilitetsleverantörer i Uppsalaregionen som vill bidra till ett hållbart elsystem – i kombination med att minska sina egna elkostnader, skapa nya intäktsmöjligheter genom deltagande på marknader och bidra till att säkra det egna framtida effektbehovet, säger Elham Kalhori, elmarknadsexpert på Power Circle och medförfattare till rapporten.
I samband med rapportsläppet lanseras även en första version av verktyget Flexkompassen; en digital guide för att hjälpa kunder att förstå vilka flexibilitetsresurser de har och hur de kan användas. Ett första utkast av Flexkompassen sprids via sociala medier för att få återkoppling på verktyget och dess användbarhet från användare.
Läs den nya rapporten här: https://powercircle.org/lokalflex.pdf
Läs mer om Flexkompassen här: https://sunet.artologik.net/uu/test-flexkompassen
Se projektets slutseminarium: