Under vintern som gick handlade åtta av Norges största nätägare flexibilitet på den norska flexibilitetsmarknaden Euroflex. I en ny rapport om marknadssäsongen konstaterar NODES en stor potential för en skalbar norsk flexibilitetsmarknad.
Mellan oktober 2024 och mars 2025 reserverades över 2 500 MWh flexibilitet från 33 flexibilitetsleverantörer på den norska flexibilitetsmarknaden Euroflex. Genom marknaden kunde åtta av Norges största lokala och regionala nätägare under vintern handla flexibilitet för att avhjälpa ansträngda driftlägen i elnäten.
– Resultaten från denna första handelsperiod bekräftar grundprinciperna för Euroflex vision: en transparent, teknikneutral och konkurrensutsatt marknad för lokal flexibilitet. Detta är ett viktigt steg framåt för både elnätsbolag och flexibilitetsleverantörer i Norge, när vi nu fortsätter bygga en flexibilitetsmarknad som kan fungera som en del av den ordinarie nätverksamheten, säger Richard Sarti, vd för NODES.
Av de totalt 33 anslutna flexibilitetsleverantörerna deltog 23 aktivt under säsongens flexibilitetshandel. Tillsammans representerade de aktiva deltagarna 920 flexibla resurser, motsvarande en total installerad kapacitet om 160 MW. Under säsongen aktiverades sedan 108 MWh flexibilitet i realtid, vilket visar på potentialen för elnätsbolag att utnyttja distribuerad flexibilitet.
När NODES i sin rapport summerar den första marknadssäsongen konstateras det dock att vissa barriärer kvarstår för att skala upp potentialen ytterligare. Bland annat beskrivs rekrytering av deltagande flexibilitetsleverantörer vara komplext, då rekrytering av flexibla slutkunder innebär långa processer. Dessutom nämns osäkerhet kring marknadens långsiktiga utveckling, samt bristande samordning med stamnätsoperatörens stödtjänstmarknader, som hinder som behöver överbryggas.
Nu arbetar Euroflex aktivt vidare med att lösa utmaningarna – genom bättre koordinering med stödtjänstmarknaderna, standardisering samt förenkling av marknadsprocesser. Utöver att förenkla deltagandet för flexibilitetsleverantörer, samt effektivisera marknaden, ska förändringarna också stärka likviditeten och öka intäktsmöjligheterna för ägare av flexibla resurser.
– Vi ser nu fram emot att samarbeta med olika intressenter för att utveckla Euroflex. Lärdomarna från den första handelsperioden är avgörande för att förfina marknadsdesignen och processerna under de kommande två åren. Målet är att etablera en skalbar och fullt kommersiell flexibilitetsmarknad i Norge till år 2027, säger Richard Sarti.