Idén att konvertera varmvatten till el är inte ny, men att göra det kommersiellt gångbart kan vara starten på en revolution. Thomas Öström på Climeon berättar om en förnyelsebar energikälla som levererar oavsett väder – och om att ha Richard Branson som kund.
– Det finns enorm potential i att konvertera varmvatten till el. Till skillnad från andra förnyelsebara energikällor som sol- och vindkraft är det en energikälla som kan leverera konstant, och det är ett måste om vi ska göra oss oberoende av fossila bränslen. Tekniken har funnits ett tag, men processen har varit för dyr och skapat för lite el – fram tills nu.
Det säger Thomas Öström, vd och medgrundare för företaget Climeon som vann 2016 års innovationsrace på Power Circle Summit. Climeon har tagit fram ”Climeon Heat Power System”, ett system som dramatiskt förstärker verkningsgraden i varmvattenbaserad elproduktion. Konkurrerande system är beroende av vatten som är åtminstone 150 grader varmt för att producera el. Men Climeons system behöver bara 90-gradigt vatten för att nå en effektiv verkningsgrad, och fungerar redan vid 70 grader.
Vakuum-baserat system
Vad är hemligheten bakom den ökade verkningsgraden? Svaret är att Climeons system ligger i ett vakuum. Det har länge varit känt att vakuum kommer med en mängd fördelar på det här området. Samtidigt har utmaningarna som följer, till exempel att kondensorn behöver vara mycket stor, ansetts omöjliga att komma över.
– Skulle det ha funnits en instruktionsbok om varmvattenbaserad elproduktion hade det stått ”Gå inte till vakuum” på sida ett. Vårt stora genombrott är att vi har hittat lösningar på de utmaningarna, säger Thomas Öström.
På Bransons båtar
Climeons system används i dag inom industrin, i kraftverk eller på fartyg – överallt där spillvärme skapas och kan tas tillvara för att producera miljövänlig el. Och trots att de bara har varit verksamma sedan 2011 har de blivit ett känt namn i åtråvärda kretsar. På kundlistan står bland annat amerikanska Virgin-ägaren Richard Branson.
– Branson skulle bygga tre nya kryssningsfartyg och hörde av sig till oss. Det slutade med att han beställde 18 systemmoduler till fartygen och lanserade det hela på ett stort event i Miami. Det är jättestort, det är sådant som inte händer – men det hände, säger Thomas Öström.
El till 80 villor
När han blickar framåt är spillvärme dock inte det största applikationsområdet som Thomas ser för Climeon-systemet, utan geotermisk värme. Att borra efter vatten som är 90 grader varmt är nämligen många gånger enklare och mer kostnadseffektivt än att borra efter 150-gradigt vatten. Det öppnar dörren till helt nya marknader där man i dag inte kan borra sig djupt nog för att få tag på de temperaturer som behövs, till exempel Sverige.
– 90-gradigt vatten finns på djup som är enkla att borra ned sig till i stora delar av världen. Vår 150 kW-modul, som är ungefär lika stor som två kylskåp, kan använda det här varmvattnet för att producera el till 80 villor. Du skulle behöva flera tusen kvadratmeter solceller för att uppnå samma effekt – och det här fungerar när som helst, oavsett väder. Vår teknik möjliggör en ny kraftkälla för planeten, säger Thomas Öström.
Ut i världen
Under tiden som gått sedan Power Circle Summit har Climeon förberett sig för ökad volymproduktion och gett sig ut på ett antal nya marknader. Thomas Öström ser mycket potential i bland andra USA:s östkust, Indien och Japan.
– Potentialen i Japan är fantastisk. Efter Fukushima har de problem med sin energiförsörjning och elpriserna är skyhöga. Samtidigt är förändringsambitionerna jättestora. De vill skapa en trygg elförsörjning med så lite klimatpåverkan som möjligt. Med vår teknik är det ingen omöjlighet längre.
Text: Nanna Brickman
Big Words Publishing