Park & Charge halverar kostnaden för laddstationer

Det råder ingen brist på el för att försörja Sveriges elbilsflotta, men att faktiskt få elen från nätet till bilen blir ofta ett dyrt problem. Nu har företaget Park & Charge tagit patent på en lösning som kan halvera kostnaden för nätbolagen.

 

Det råder ingen brist på el för att försörja Sveriges elbilsflotta, men att faktiskt få elen från nätet till bilen blir ofta ett dyrt problem. Nu har företaget Park & Charge tagit patent på en lösning som kan halvera kostnaden för nätbolagen.

 

– Den svenska elproduktionen kan försörja landets 4,4 miljoner bilar även om de alla var elbilar. Överföringen från produktionsplatserna till städerna är inte heller något problem. Men när det väl är dags att bygga ett flertal laddplatser lokalt, då kan det bli problem med infrastrukturen. Det säger Lars Hjort, vd för Power Circles partnerföretag Park & Charge.

 

Park & Charge effektiviserar laddinfrastrukturen för el- och laddhybridfordon.

 

– När man bygger laddplatser för få elbilar ansluter man ofta till ett kabelskåp. När kapaciteten inte räcker till får man dra nya kablar från en befintlig nätstation. Men när det handlar om många bilar och bilar som har en högre laddningseffekt än tidigare, då blir det ett problem.

 

Lars ger ett räkneexempel. Nya elbilar som Tesla S och Renault Zoe kan laddas med 22 kW. Även om man inte utnyttjar deras fulla kapacitet och begränsar dem till att ladda enbart 11 kW – vilket innebär en långsammare laddning – skulle hundra bilar dra 1 100 kW. Det är mer än en vanlig nätstation klarar av. Redan vid beskedliga 3,6 kW krävs 360 kW, vilket är nära hälften av kapaciteten i en normal nätstation.

 

– Det innebär att nätbolagen tvingas investera i nya nätstationer när någon vill bygga en laddplats. De här nätstationerna är inte bara svåra att få bygglov för utan är även dyra. Vanligtvis ligger investeringen på upp emot en miljon kronor per styck, pengar som i längden även får betalas av slutanvändaren.

Kringgår nätstationen
Park & Charges patenterade lösning undviker nätstationen helt och hållet. Lösningen är en så kallad T-off-station som sätts upp utefter högspänningskabelslingan. Kabeln bryts upp och ansluts till T-off-stationen som via en effektbrytare matar till mindre transformatorer som placeras nära laddningsplatsen. T-off-stationen är liten och lättplacerad, och tillsammans med transformatorerna innebär den klart lägre etableringskostnader.

 

– Om vi bara bygger på som i dag kommer huvudtransformatorstationerna, som ofta är 130/10kV-stationer, att bli begränsande. Transformatorer och deras ställverk måste graderas upp och det kan kosta 10-25 miljoner kronor. Med vår lösning kan den uppgraderingen förskjutas rejält eller förbigås helt och hållet.

 

 

Separerar el från el

Orsaken till att samma uppgradering inte krävs med Park & Charges lösning är för att den separerar laddningen av elbilar från vanlig, så kallad borgerlig elförbrukning. 
Detta gör det möjligt att nyttja båda transformatorerna i huvudtransformatorstationen, där en vanligtvis enbart fungerar som reserv.

 

– Man har alltid en transformator i reserv eftersom samhället inte klarar ett så långt avbrott som det tar att få dit en ny. Transformatorhaverier händer inte ofta – statistiskt sett bara en gång var fyrtionde år. Men vår hushållsel kan vara livsnödvändig och därför måste den prioriteras. T-off-stationen kopplar snabbt bort elladdningen om en transformator skulle gå sönder, så det finns ingen risk att vi blir utan hushållselen.

 

Park & Charges lösning beräknas innebära en halvering av den traditionella investeringskostnaden för nätbolag när de ska anlägga en större laddplats. Om det dessutom innebär att nätbolaget inte behöver öka kapaciteten på sin huvudtransformatorstation så är besparingen ytterligare 10-25 miljoner kronor.

 

Park & Charge har ännu inte gjort någon installation av den kompletta lösningen i Sverige, men den så kallade T-off-stationen finns redan i drift i andra tillämpningar.
– De här problemen är redan högst aktuella i Norge, och när snabbladdningsstationerna nu installeras i snabbare takt i Sverige kommer frågan att bli lika aktuell här.

 

 

Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Nytt från våra partners