Forskningen om ett hållbart elsystem är viktigare än någonsin, i takt med den pågående klimat- och energiomställningen. Som en del av Energimyndighetens forsknings- och innovationsprogram Framtidens elsystem bjuder Energimyndigheten och Power Circle in till den femte upplagan av denna årliga konferens. I dag öppnar anmälan till eventet! Varmt välkomna den 6 februari 2025 i Stockholm, eller till att följa oss digitalt under dagen!
Forsknings- och innovationsprogrammet Framtidens elsystem ska främja övergången till ett hållbart energisystem genom att underlätta elektrifiering av andra sektorer. Samtidigt strävar det efter att skapa ett elsystem som kännetecknas av tillförlitlighet, konkurrenskraft, samt ekologisk och social hållbarhet. Forskningen som bedrivs inom programmet har kanske aldrig varit mer aktuell – med fem år kvar till 2030 och heta diskussioner i media och samhälle om hur Sveriges elsystem ska utformas.
– Jag ser verkligen fram emot samtalet om ’Decade of Action’ på konferensen! Vi har hört om många spännande forskningsresultat, mycket ny teknik och många idéer om elsystemets omställning de senaste fem åren. Nu handlar det om att reflektera över hur långt vi kommit, vad som fortfarande återstår att göra, och hur vi kan accelerera mot 2030, säger Johanna Lakso, vd på Power Circle.
Under konferensen Framtidens Elsystem kommer vi att få ta del av många spännande forsknings- och innovationsprojekt och resultat, men det är också ett värdefullt tillfälle för bransch, samhälle och akademi att mötas och reflektera över de framsteg som gjorts samt utmaningarna som kvarstår.
En central fråga som kommer undersökas är hur energisektorn kan säkerställa kompetensförsörjningen och möta det ökande behovet av kvalificerad arbetskraft inom både industri som akademi. Att ha rätt kompetens på plats är avgörande för att driva omställningen framåt – men hindrar normer och strukturer på arbetsmarknaden tillgången till den kompetenspotential som finns? Detta knyter till årets session om social hållbarhet, där vi kommer utforska hur vi ser till att alla samhällsgrupper får ta del av de fördelar som ett hållbart elsystem kan medföra, från rättvis tillgång till energi till ökad inkludering och mångfald inom energi- och tekniksektorn.
– Årets konferens har ett fullspäckat program med många intressanta inslag. Jag ser särskilt fram emot att få moderera årets konferens, men också sessionen om social hållbarhet. Där kommer vi på Power Circle att presentera vår syntesrapport på temat, och dela viktiga insikter om hur vi kan skapa ett elsystem som inte bara är tekniskt hållbart, utan också inkluderande för alla delar av samhället, säger Anna Wolf, vice vd på Power Circle och projektledare för konferensen.
Programmet kommer att uppdateras löpande, men bland aviserade talare finns redan en bred och spännande sammansättning av bransch- och myndighetsrepresentanter, etablerade forskare och nya doktorander. Bland annat kommer vi att få se:
-
Johanna Lakso, vd för Power Circle
-
Peter Engdahl, avdelningschef på Energimyndigheten
-
Ulrika Björkstén, generalsekreterare för Vetenskap och Allmänhet
-
Saira Alladin, vd för Installatörsföretagen
-
Bo Normark, Industriell strategichef EIT InnoEnergy
-
Lars Nordström, professor vid KTH
-
Mattias Goldmann, grundare 2030-sekretariatet
-
Therese Hindman Persson, Stf generaldirektör för Ei