Sedan 2021 gör föreningen Kraftkvinnorna en årlig jämställdhetsundersökning av den svenska energibranschen. Då Power Circles partners verkar i fler branscher än den traditionella energibranschen, och utgörs av organisationer som varierar i storlek och kärnverksamhet, ville vi jämföra hur partnerorganisationerna står sig mot företagen som ingår i Kraftkvinnornas undersökning. Läs jämställdhetsrapporten här.
Resultaten visar att Power Circles partners ligger något bättre till än energibranschen i stort, men de är ännu inte i mål. Exempelvis är 32 % av medarbetarna hos partnerorganisationerna kvinnor, vilket kan jämföras med 25 % hos energibranschen. Av Power Circles partners har 20 % en kvinnlig vd att jämföra med endast 13 % i branschen.
En typisk partner hos Power Circle har:
- en vd som heter Anna
- en styrelseordförande som heter Peter
- en styrelse som består av 5 män och 2 kvinnor
- en ledningsgrupp med 41 % kvinnor
- samt omkring 50 anställda medarbetare, varav 68 % är män.
Resultatet utgår från de 99 organisationer som – undantaget universiteten – var partners i Power Circle 2024, och kan jämföras med Kraftkvinnornas undersökning av hela energibranschen; som i snitt har två män på ledande positioner, och där hela 75 % av alla medarbetare är män. I snitt ligger Power Circles partners alltså något bättre till, men de är inte i mål. 10 av 99 kartlagda partners når upp till 3 eller 4 poäng, och kvalar in på den rosa topplistan. Samtidigt får hälften av partnerorganisationerna ingen poäng alls.
– Det finns en diskrepans mellan ambitionsnivån i hur aktivt företagen anser sig jobba med jämställdhet, och den faktiska poängutdelningen. Flera av företagen arbetar dock aktivt för jämställdhet genom uppsatta mål, KPI:er och medveten rekrytering. Så behöver alla företag jobba för att vi ska lösa jämställdhetsutmaningen framåt. För mig finns inget alternativ, vi behöver öka jämställdheten i branschen om vi ska lyckas med energiomställningen, säger Johanna Lakso, vd för Power Circle.